...:::Konya-Taþkent- Avþar Kasabasý'na Hoþ Geldiniz:::... <XMP> <!-- <body> --> </XMP>
 
.AVŞAR KASABASINA HOŞ GELDİNİZ YİNE BEKLERİZ.

 


     Menü

 

  Anasayfa
  Avşar'dan Haberler
  Avşar örf ve adetleri
  Avşar yemekleri
  Konya Telf. Rehberi
  Avşarlılar Telf. Rehberi
  Avşar'dan İz Bırakanlar
  Avşar Soyu Seceresi
  Avşar fıkraları
  Avşar Yer İsimleri
  Avşar Bilmeceleri
  Avşar Belediyesi
  Avşar Dernek ve Vakıf
  Avşar'dan Fotoğraflar
  Avşar'ın Tarihi
  Avşar'ın Şivesi
  Sohbet-Chat
  Anket
  Magazin
  Ziyaretçi Defteri
  Yasal Uyarı
  Avşar'dan Duyurular
  İletişim
 
 


  

  

  MESAJ PANOSU

Selam Tüm Avşarlılara Resim ve fotograf gönderirseniz sevinirim.

HAVA DURUMU

 

AVŞAR'IN YEMEKLERİ


MEHMET GÖKSEL'DEN
Avşar Köy Yemekleri Tarifi
 

TARİFLERİ

1-HAVI

(Un, tereyağı, birlikte kavrulur. daha sonra çıtlık(menengiç) çeklerinin açtığı zaman (üğürtmeç) bu çiçekleri yapılan karışıma atılması ile yapılan bir yemektir.)


2-BULAMAÇ

( Su kaynatılır.kaynak suya yavaş yavaş çavdar unu atılır. belli bir kıvama geldiginde tereyağı ilave edilir.Tereyağı ile birlikte keçi kavurması vs eklenir biraz daha kaynatılır ve servis yapılır)

3-HEYRE

 (tereyağı eritilir biraz unu bu yağ içinde kavurup daha sonra pekmezli su ilave edilir krem halini alınca ğenellikle sıcaken yenir.)


4-ŞEŞTE HELVASI

 (Pekmez kaynatılır. İçine şeşte(nişaşta) unu yavaş yavaş katılır. belli bir kıvamda ateşten indirilir. üzerine bolca tereyağı ilave edilir. afiyet olsun)


5-KAŞIK HELVASI

bol miktarda tereyağı eritilir. kızgın tereyağı üzerine azar azar un (çavdar unu olmalıdır) ilave edilir. Diger bir yerdede pekmez ısıtılırken tere yağı ile cavdar unu karışımı kavrulur. Kendine haiz bir koku ortaya çıktığı zaman ısıtılan bekmez yavaş yavaş tereyağı ile un karışımına (meyhane)dökülür tere yağı kusuncaya kadar pişirilir. tabaklada servis yapılır. Afiyet olsun )


6-DOLAZ

( tereyağı kırmızı biber ile kızartılır. sonda bu karışıma su eklenir ve kurumuş ekmegin ufalanması ile uzun süre bişirilmesi ile yapılır.)

7-BİTTİ

(yufka ekmeginden sonra yapılır.)

8-TANDIR

(su degirmeninde yapılan bir çeşit mayasız çavdar unundan ekmektir.

9-KÜP HELVASI

 (Darı unu ile son baharda bekmez yapımı sonunda yapılır)

10-KOYURTMAÇ

(Bekmez kaynatması sonunda pekmez kazanın tabanında kalan pekmezin krem şeklini alıncaya kadar kaynatılması ile yapılır.)

11-TURŞU ÜZÜMÜ

 (Son baharda bağ bozumu sonunda meşhur İSBİTİREN ÜZÜM ile pekmez yapımında kullanılan topraklı bekmez şırası içine atılan ve küp içinde ilk baharda açılan bir üzüm saklama çeşididir.)


12-KAVIT

(bütün kuru yemişlerin ve bakliyatların kavrularak su degirmeninde kalınca ügütülmesi ile yapılır. ve pekmez ile karıştırılarak yenir.

13-KÖMBE

( Yufka ekmeginin hemen arkasından yapılır. kafi miktarda hamur içine peynir veya kavurma dan oluşan iç hazırlanır. Hamur içine yerleştirilir. daha sonra meşe külü ve közüne gömülür(aliminyum kağıda sarılabilir) pişmeye bırakılır 1 saat sonra yemek hazırdır.

14-BİŞME

(Sogan biber domates ve et gereklidir. gerekli sebzeler doğranır. yağda kavrulur dometes ve et veya kavurma kaba konur. bir miktar daha kavrulduktan sonra biraz su ilave edildikten sonra tekrar bişmeye bırakılır.

15-ŞİPLEM
E

(Darı unundan kremsi hamur hazırlanır. hazırlanan sıva hamur. kızğın ekmek sacı üzerine kaşıkla dökülür. saç üzerindeki hamur delikli bir hal alındığı zaman pişmiş demektir. daha sonra tere yağlı bekmez ile yapılan serbet içine batırılarak yenir.

16-KEŞKAH

 (Döğme tahıl suyun içine atılır ve uzun süre bişirilir. Pişen tahıl kaşıkla ezilir hale gelinceye kadar pişirilir. Daha sonra tabaklara yayılır. Hazırlana tereyağı ve biber karışımı sosu üzerine boça edilir .yemek hazırdır.

17-PAPARA

 (Kurutulmuş ekmek ufanır. bir tabak içine yerleştirilir. daha sonra mevsime göre yapılan zebze yemegi üzerine dökülerek sıcakken yenir. mesala pişme yemegi üzerine dökülerek yenir.

18-BIKLA

( Keklik avı sonrası yapılır. kesinlikle keklik etinden yapılmalıdır. keklik eti keser ile cendilir. düğdüsü ile döğülür. kekligin etindeki kemik yok oluncaya kadar döğme işlemi yapılır. Tere yağı içinde et kavrulur. her türlü baharat ilave edilmelidir. daha sonra 9 adet köy yumurtası keklik eti üzerine kırılır. yumurtalar piştikten sonra yemek servise hazırdır.

19- BATIRIK

(Düğü ile yapılır.düğü ıslanmaya bırakılır ıslanmış düğü içene önceden hazırlanan yağ,soğan,salca baharlık pişmiş karışım ilave edilir. elimizle düğü ile birlikte ovalarız.
yazmaya devam edecegim


Yazan:Mehmet GÖKSEL


 

KONYA YEMEKLERİ ÇEŞİTLERİ


SU BÖREĞİ


MALZEMELER: 5 Ad.Yumurta, İki kaşık tereyağ, Yarım su bardağı su, 1 Kg Un, Biraz Tuz, 3 Baş soğan, 1 Kg Koyun kıyması, Karabiber, maydanoz

YAPILIŞI: Yumurta su ve tuz elle çırpılır. Güzelce yoğurulur. Sonra bezelere ayrılır. Onbeş;yirmi dakika dinlendirilir. Soğanlar bir kaşık veya iki kaşık zeytinyağında kavrulur. Sonra kıyma ilave edilir. Hepsi beraber kavrulur. Maydanoz incecik kıyılır içine ilave edilir. Soğumaya bırakılır. Sonra bezeler tek tek açılır biraz kurutulur bu arada ocakta kaynar su hazır bulunur. Açtığımız yufkalar tek tek içine atılır ve pişirilir. Ayrıca önceden hazırlanmış yağlanmıy tepsiye döşenir. Arasına hazırladığımız kıymalı iç yayılır. Tekrar üstüne yufkalar döşenir. En üste kuru yufka konur artık böreğimiz pişmeye hazırdır. Ocakta yavaş yavaş az ateşte pişirilir.


YOĞURT ÇORBASI

MALZEMELER: Tereyağı, 150 gr. yoğurt, 50 gr Pirinç, 80 gr mercimek, Nane, Etsuyu

YAPILIŞI: 8 kişilik tencereye, et suyunu ezdiğiniz yoğurduda katın hiç durmadan karıştırınız. Kaynayınca içine mercimek, pirinci ilave ediniz. Ve tekrar karıştırın bırakın. Çorba kaynayıncaya kadar bekleyin, kaynayınca bir iki kez daha karıştırın ve 2-3 dak. bekleyin. Çorbayı ateşten indirin ve tavanın içine tereyağı koyun iyice kızarınca tuz atın daha sonra ateşten indirin ve çorbanın üzerine naneyle birlikte dökün.


ETLİ TOPALAK


MALZEMESİ: 1 kg yağsız dana kıyması, 1 su bardağı köftelik bulgur, 1 ad. yumurta, 1 demet maydanoz, 2 yemek kaşığı un, Tuz-karabiber-kekik, 1 ad. soğan, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 yemek kaşığı salça margarin yağı-etsuyu veya sıcak su

YAPILIŞI: Geniş bir kabın içine eti, bulguru, yumurtayı ince kıyılmış maydanozu, unu, soğanı, tuzu ve baharatları koyup köfte hazırlar gibi iyice yoğrulur. Macun haline gelince ufak ufak yuvarlaklar yapılır. Diğer tarafta genişçe bir tencereye iki yemek kaşığı margarini eritip içine bir kaşık un konup kavrulur. Salçasıda konduktan sonra nohutta katılarak 6-7 bardak sıcak su veya etsuyu konur. Kaynadıktan sonra diğer tarafta bekleyen etli malzememizi tencereye boşaltır. 15-20 dakika hafif ateşte pişirilir.


SAÇ BÖREĞİ

MALZEMELER: Yeteri kadar un, Tereyağı, Peynir, Ispanak

YAPILIŞI: Yeteri kadar hamur yoğrulur. Yapılacak içler hazırlanır. Hamur bezeler şeklinde hazırlanır. Hazırlanan bu bezeler yufka gibi açılır. İçine yapılacak olan (peynir veya ıspanak) konur ve saç ocağında pek gevrek olmamak şartıyla yiyecek olanın dişine göre pişirilir. Pişirilen bu brek yine yiyecek olanın kapasitesine göre yağlanır ve afiyetle yenir.


HÖŞMERİM

MALZEMELER:1 kg kaymak, Un, 1 çay bardağı su, Tuz, Pudra şekeri

YAPILIŞI: Geniş bir tavaya kaymağı koyarız. Bir bardak suyu da ilave eder. Alabildiği kadar unla karıştırılır. Hafif ateşte karıştırılarak iyice pişiririz. Tuzu da ilave edip pişince tavaya güzelce düzleriz. Hafif ateşin üzerinde kızartıp servis tabağına çeviririz. Biraz soğuduktan sonra pudra şekerini üzerine dökeriz.


BAMYA ÇORBASI


MALZEMELER: 250 gr kuşbaşı et, 150 gr kuru bamya, 3 soğan 2 kaşık margarin, 1 limon, tuz, su (et suyu), 1 kaşık salça

YAPILIŞI: Kuru bamya limonlu suda hafif haşlanır, süzülür. Bir tencerede et bir miktar su ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yağ ve ince doğranmış soğanlar konur. Kavrulur. Salça tuz limon, su (et suyu) ilave edilir. Su kaynamaya başlayınca haşlanmış bamyalar da konur. Özleşinceye kadar pişirilir. Suyu eksilirse sıcak su ilave edilir, sıcak sıcak servis yapılır.


UN HELVASI

MALZEMELER: Pemkez veya şekerden yapılmış şurup, 2 çay bardağı sıvı yağ, Yeteri miktarda un

YAPILIŞI: Pekmez kaynatılarak veya şekerden yapılan şurup kaynatılarak içine yeteri miktarda un konur. unu karıştırarak içindeki şuruba yediririz. İçinde hiç ekmez kalmayıncaya kadar karıştırılır. Sonra yağ ilave edilerek kızartılır.


ETLİ PİLAV


MALZEMELER: Nohut, Et suyu, 500 gr. Et, Tuz-Karabiber, Pirinç, Kişniş, 1 margarin

YAPILIŞI: Pirinç güzelce yıkanır. Öbür tarafta et suyu kaynar. Nohut haşlanır. Tavaya yağ konur. Eridikten sonra pirinç içine atılır. Hafif ateşte bekletildikten sonra üzerine suyu dökülür. Pişmeye bırakılır. Piştikten sonra üzerine kebap şeklinde et dökülür. Servis yapılır.


SAÇ ARASI

MALZEME: 2 yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, Alabildiğine un, 1 kg kaymak

YAPILIŞI: Kaymak hariç diğer malzemeler yoğrulur. Hamur ince yufka halinde açılır. 1 yufka eritilen kaymakla yağlanır. Üzerine 2.bir yufka koyularak o da yağlanır. Dürülerek parça parça kesilir. Diğer bezelerde bu şekilde hazırlanır. Yağlanmış tepsiye döşenir. Ve kızartılır. Kızardıktan sonra üzerine pudra şekeri dökülerek servis yapılır.


YAPRAK SARMASI

MALZEMELER:1 kg ince çekilmiş koyun eti, 1 kg yaprak, bir bardak pirinç, Bir fincan ince bulgur (düğü), Bir baş irice kuru soğan, İki çorba kaşığı margarin veya tereyağ, Bir çorba kaşığı salça, Bir tutam maydanoz, Kırmızı biber ve tuz

YAPILIŞI: Etin içine yıkanmış pirinç, düğü, ince kıyılmış soğan, salça, maydanoz konulup, iyice yoğrulacak sonra tuz ve biber ilave edilerek biraz daha karıştırıldıktan sonra bir çay bardağı soğuk su ile yoğrularak öbür tarafta yıkayıp haşladığımız yaprakları, teker teker bohça şeklinde sarılarak tabanı yağlanmış tenceremize yerleştireceğiz. İki su bardağı sıcak su döküp kapağını kapattıktan sonra orta ateşte pişirilecek.


İRMİK HELVASI (6 KİŞİLİK)


MALZEMELER:1 su bardağı süt, 1 paket margarin, 2 su bardağı şeker, 1/2 paket irmik, 100 gr fındık, fıstık veya ceviz

YAPILIŞI: Margarin kısık ateşte eritilir. Üzerine irmik eklenir. Bir süre karıştırılır. Rengi buğdaysı olunca süt dökülür. İrmik kabarıncaya ve sütünü çekene kadar karıştırılır. Üzerine şeker ilave edilir.
Helvanın üzeri fındık, fıstık veya cevizle süslenir. İsteyen bu yemişleri içine katarak yapabilir.


PATATES BÖREĞİ ( 6 kişilik)


MALZEMELER:1 kg un, 1 kg patates, 250 gr peynir, Yeterince Tuz, Pakmaya

YAPILIŞI: Mayalı hamur kulakmemesi yumuşaklığında ılık su ile yoğularak kabarmaya bırakılır. Bu arada patates haşlanır. Haşlanmış patates püre haline getirilerek içine 250 gr. peynir ve tuz katılarak karıştırılır. Karışım normal bir patates büyüklüğünde top haline getirilir.
Kabarmış hamur 6 çeşit parçaya bölünerek beze tutulur. Bezeler elde biraz açılarak ortasına patates püresi konularak kapatılır. Daha sonra el arasında iki taraflı çevrilerek kullanılacak tavaya sığacak şekilde açılır. Bundan sonra kızgın sıvı yağda kızartılır. İsteğe göre içi açılarak içine tereyağ veya kaymak konur.


TERHON YAHNİSİ


MALZEMELER:1,5 kg parça kemik koyun eti, 2 yumurta, 1 servis kaşık dolusu süzme yoğurt, 1 çorba kaşığı un, Terhon, tuz, karabiber
YAPILIŞI: Eti haşlanıp suyu ayrılarak etleri didilir. Ayrıca bir kapta yoğurt yumurta ve un çırpılır. Diğer bir tencerede et suyu, etler ve terhon kaynatılarak hazırlamış olduğumuz karışım devamlı karışmak suretiyle ilave edilir. Artık servise hazırdır.


MEVLANA BÖREĞİ

MALZEMELER:1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı zeytinyağı, Biraz su, Yarım limon suyu, Biraz Tuz Alabildiği kadar un, (Ayrıca içi içir yarım kilo kadar zeytinyağı ile karışmış tereyağ)

YAPILIŞI:Bu malzemelerin hepsi konur ve güzelce yoğrulur. Küçük küçük bezeler ayrılır. Dinlenmeye bırakılır. Diğer tarafından bir iki baş soğan yarım kilo kıyma, 1 demet maydanoz, biraz karabiber. Soğanlar bir iki kaşık zeytinyağında kavrulur. Sonra kıyma da ilave edilerek kavrulur. Ateşten indikten sonra maydonozu ilave edilir. Diğer taraftan bezeler incecik açılır. Arası yağlanır tekrar açılır tekrar yağlanır. Ve bir bohça şeklinde dürülerek köşelere iç konulur ve kapatılır. Ondan sonra sıcak fırına sürülür.


ETLİ FIRIN YEMEĞİ

MALZEMESİ : 1 kg bıçak arası yağsız sığır eti, Orta-boy dört baş soğan, 5-6 diş sarımsak, tuz, biber, 1-1,5 su bardağı su, 1 kg un, 1 sana yağı, 1 ad. büyük patates

YAPILIŞI: Et tencereye konur,soğanlar doğranarak tencereye ilave edilir. Tuz ilave edilir. Bir kaşık margarin katılır. Et suyunu çekene kadar tencerenin kapağı kapanarak pişirilir.
Patates rendelenir,sarımsaklar ezilir ve tencereye ilave edilir. Patetes ezilene kadar kaynatılır. Söndürdükten sonra isteğe göre karabiber ilave edilir.

HAMURU: Undan yumuşak hamur yoğrulur ve iki eşit parçaya bölünür. Bölünen hamurlar oklava yla ayrı ayrı açılır ve eritilmiş sana yağı üzerinde gezdirilir. Açılan ve yağlanmış olan hamurlar katmer şeklinde kıvrılır. Daha sonra katmer haline getirilmiş hamur parçalarından biri alınarak fırın tepsisine serilir. Daha önce hazırlanmış olan et ,tepsinin üzerine örtülür. Bundan sonra iki hamur parçasının kenarları birbirine iyice yapıştırılır. Kızgın fırına sürülerek kızarıncaya kadar bekletilir. Kızardıktan sonra servis yapılır.


ZERDE

MALZEMESİ: 1Kğ. Pirinç, 3 litre su , yarım kğ.şeker

YAPILIŞI: Önce pirinç ile su kaynatılır .Sonra şeker atılır.Yine kaynatılır. Başka bir kaba boşaltılır. Soğuncaya kadar bekletilir ve servis yapılır.


ARABAŞI ÇORBASI

MALZEMESİ: Bir miktar su, Bir miktar un, 1 tane horoz, 1 kaşık karabiber, 1 paket yağ, 1 tane limon

ÇORBA YAPILIŞI: Bir miktar un, bol yağda kırmızılaşıncaya kadar kadar kavrulur.Daha önce pişmiş olan horoz kavrulmuş olan unun üzerine ince ince didilerek konur.Bir miktar tavuk suyu eklenir. 20 dakika kaynadıktan sonra limon ve karabiber ilave edilir. Daha sonra hamuru ile birlikte servis yapılır.

ARABAŞI HAMURU:Tencereye normal bir şekilde su konarak iyice kaynatılır.Kaynayan suyun içine azar azar un konarak tahta kaşık ile karıştırılır. Belli bir kıvama gelince un konulmadan hamur karıştırılarak iyice pişirilir.Daha sonra hamurun kolay dağılması için tepsi su ile ıslatılarak hamur tepsiye dökülerek soğutulur. Daha sonra çorba ile servis yapılır.


PAPARA (4 KİŞİLİK)


HAZIRLANIŞI: Ekmekler derin bir tabağa doğranır. ayrı bir yerde tereyağı kızartılır. Ve soğanlar düzgün birşekilde doğranıp, salça ile birlikte tereyağında kızartılır. Yeteri miktarda su ilave edildikten sonra, suyun kaynamasını bekleriz. Su kaynadıktan sonra içine ufalanmış tulum peyniri ilave edilir. Biraz daha kaynadıktan sonra tencere ateşten alınır. Ve bu oluşan karışımı daha önceden doğradığımız ekmeklerin üzerine dökülür. Üzeri karabiber ve maydanoz ile süslenir.


ÇERKEZ BÖREĞİ


MALZEMELER: Pakmaya, Tuz, Patates, Peynir

YAPILIŞI: Hamuruna pakmaya ve tuz katılır. Hamur ekşiyinceye kadar bi süre bekletilir. Hamurun ekşimesi, beklerken biryandan da içini hazırlarız. İçinin malzemesi: Patates, Peynir ve tuzdur. Patates haşlanır. Rendelenir peynir tuz katılır top şeklinde hazırlanır. Ekmek bezesi kadar hamur alınır, elde hamur kalın olarak açılır. op şeklinde hazırladığımız patatesler hamurun içine konur. Ağzı elle kapatılır. Düz bir yere konulur. elle açılır. Kızarmış sıvı yağda kızartılır. Kızardıktan sonra servis yapılır.


TANDIR BÖREĞİ

MALZEMELER: 4 kg un, 1 kg kıyma, 1 kg peynir, Yarım kg tereyağ, 4 baş soğan, Maydanoz, Kırmızı biber

YAPILIŞI: Unu mayalayıp hamur yapacaksınız. Kıymayı suyu çekilecek kadar kavuracaksınız. Soğanı doğrayacaksınız. Peynir kırmızı biber ve maydanozla karıştırarak iç hazırlayacaksınız. Hamur ekşiyinceye kadar tandır yakılıp hazırlanacak. Daha sonra hamurdan börek yapılıp tandıra yapıştırılacak.


DİLBERDUDAĞI BAKLAVASI

MALZEMELER: 1 yumurta, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1/2 kg süt, 1 tatlı kaşığı tuz, ceviz içi, Belli bir ölçüde un

YAPILIŞI: ılık sütün içine zeytinyağını, tuzu, yoğurdu, yumurtayı döküp karıştıracak. Daha sonra bunun içine un ilave edilir. Daha sonra elde edilen hamurdan 20 beze yapılarak açılır. Bundan sonra bezeler tepsinin içine konulup yuvarlak biçimlerde kesilir. Bunlar içine ceviz konarak fırın tepsisine yerleştirilir. Tepsinin dolmasından sonra tereyağı kızartılarak üzerine serpilir. Sonra fırına konularak kızartılır.


KAYGANA TATLISI

MALZEMELER: 5 yumurta, 1 kilo süt, Kabartma tozu, Un, tuz

YAPILIŞI: Yumurta iyice çırpılacak. Sütle karıştırılacak. İçine aldığı kadar ün, bir tutam tuz ve kabartma tosu atılarak iyice karıştırılarak kızgın yağda kaşıkla biraz biraz dökülerek kızartılacak. Hazırlanmış olan şurup tatlının üzerine dökülecek. Servise sunulacak.

 

AHMET SAĞLAM'dan YEMEK
TARİFLERİ

1-ŞİPLEME:

2-KEŞGAH:

3-KAYGANA:

4-BIKLA:

5-TİRİT:

6-KÖHTÜ:

7-BATIRIK



8
-KARNIYARIK ( 5 kişilik )
----------------------------------
Malzemeler :
6 adet orta boy patlıcan
2 adet soğan
3 adet domates
250 gr. kıyma
1/3 bardak çiçek yağı
2 çorba kaşığı margarin
1 bardak et suyu
1/2 demet maydanoz
Karabiber
Tuz
----------------------------------
Hazırlanışı :
Patlıcanları alaca soyup ortalarından ikiye ayırın. Sonra, içinde bol tuz bulunan suya atarak yarım saat bekletin. Patlıcanları tuzlu sudan çıkarıp bol suda yıkayın ve kevgire çıkarın.

Bir kenarda domateslerin kabuklarını soyun. 6 dilim kestikten sonra gerisinin çekirdeklerini çıkartıp küçük parçalara doğrayın.Soğanları zar şeklinde doğrayın. Bir tavada çiçek yağını kızdırıp bir bezle kuruladığınız patlıcanları hafif pembemsi bir renk alana kadar kızartın.

Diğer bir tavada 2 çorba kaşığı margarin eritip, soğanları 1-2 dakika kavurun. Kıymanın 4 / 5 'ini ilave edip kavurmaya devam edin. Kıymalar suyunu salıp da tekrar çekilince, domatesleri ekleyerek kavurun. Hafifçe renk alınca, ateşten alın ve tuz, karabiber ile kıymanın geri kalanını ilave edip karıştırın. Bu karışımı yarılmış patlıcanların içlerine doldurun ve üzerlerine birer dilim domates koyun.

Patlıcanları bir tepsi üzerinde yan yana dizin. 1 bardak sıcak et suyunu üzerlerine döküp fırında veya ateş üzerinde 20 dakika kadar pişirin. Üzerine kıyılmış maydanozlar serperek servis yapın




9-PASTIRMANIN HAZIRLANMASI
----------------------------------
Malzemeler :
2-3 kg.'lık parçalar halinde
besili sığır eti
50 gr. toz kırmızı biber
50 gr. çemen
50 gr. sarımsak
Tuz
----------------------------------
Hazırlanışı :
Etleri düzgün biçimde parçalara ayırıp dövün sonra üzerine 1 kat tuz, 1 kat et olmak üzere bir teneke içine dizin.

Hepsini dizdikten sonra en üste bir ağırlık koyarak etlerin iyice yassı olmasını sağlayın. Böylece etleri 15-20 gün serin bir yerde bırakın.

En son etlerin fazla tuzunun gitmesi için bol suda 1 gün bekletin. Etleri sudan çıkarıp uçlarından ip geçirip serin güneşsiz rüzgarlı bir yere asıp sularını süzdürün.

Sarımsakla tuzu incecik dövün, içine çemeni, kırmızı biberi koyup karıştırın ve biraz su ile koyuca bulamaç hazırlayın.

Suları iyice süzülmüş etlerin her tarafına bu bulamacı muntazam olarak sürün ve kuruması için tekrar serin bir yere asın.

Çemen kuruduktan sonra etleri ipten alıp, serin bir yerde kullanılacağı zamana kadar saklayın.


10- IZGARA KÖFTE
----------------------------------
Malzemeler :
500 gr. orta yağlı koyun kıyması
1 adet soğan
2 dilim bayat ekmek içi
Maydanoz ( Arzu edilirse )
Karabiber
Tuz
----------------------------------
Hazırlanışı :
İki defa çekilmiş kıymanın içine rendelenmiş soğan, ıslatılıp sıkılmış bayat ekmek içi, tuz, karabiber ve istenirse kıyılmış maydanoz koyun. İyice yoğrulduktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın ve ıslak avuçların arasında oval şekil vererek parmak kalınlığına getirin.

Yemek zamanına 15 dakika kala yağlayın ve ızgaraya yerleştirin. Kurutmadan pişirin. Servis tabağına alarak yanlarına patates kızartması veya aynı ızgarada pişirilmiş domates dilimleri ve yeşil biberlerle servis edin.



11-PATATESLİ BÖREK
----------------------------------
Malzemeler :
3 yufka
4 adet patates
3 yumurta
1,5 su bardağı süt
Tuz
----------------------------------
Hazırlanışı :
Patatesleri haşlayıp ezin. Yumurtaları ve sütü ekleyin. Karışımı kat kat 3 yufkanın aralarına sürün.

Yufkayı bölmeden büyük bir rulo yapın.Ruloyu ortadan ikiye bölün ve buzdolabında 1 gün bekletin. Ertesi gün 1 parmak kalınlığında keserek tavada kızartın.




12-ŞEKERPARE
----------------------------------
Malzemeler :
2 bardak süt
1/2 bardak pudra şekeri
3 çorba kaşığı margarin
1 adet yumurta
1/4 tatlı kaşığı karbonat
2 bardak un
15 adet badem
1 1/2 bardak toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Tuz
---------------------------------------------
Hazırlanışı :
Bir tencereye toz şeker, 1 1/4 bardak su ve limon suyu koyarak kaynatın ve orta koyulukta şurup yapın ve soğumaya bırakın.

Diğer taraftan başka bir tencereye, yumurta ile pudra şekerini koyarak telle iyice karıştırın sonra erimiş fakat soğuk haldeki margarin de ilave ederek telle 5 dakika daha karıştırın. Sonra bu karışıma tuz ile azar azar olmak üzere un ve karbonat da ilave edin ve bunları yoğurarak hamur haline getirin. Sonra elde edilen bu hamurdan, ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak iki avuç içinde yuvarlayın üstlerini hafifçe bastırarak az yassılttıktan sonra, içi hafif yağlanmış bir fırın tepsisine bir parmak ara ile sıralayın, sonrada bu yassı hamurların ortasına parmak ile bastırarak ortalarına kabukları soyulmuş bademlerden birer tane oturtun.

Tepsiye sıralanmış bu hamurları orta ısıdaki fırına koyarak, hamurların üstleri hafif pembeleşinceye kadar 40 dakika pişirin, sonrada hamurları tepsiden alarak hemen hazırladığımız soğuk şuruba ataın ve 1 saat sonra şekerpareleri tabağa alıp servis yapın.




13-KÖY ÇORBASI
----------------------------------
Malzemeler :
3-4 adet yerelması
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 kahve fincanı un
1/2 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Kuru nane
Kırmızıbiber
Tuz
---------------------------------------------
Hazırlanışı :
Yerelmalarının kabuklarını soyun ve kararmamaları için suda bekletin. Sonra küp küp doğrayın ve bir tencereye sıvı yağ koyarak yerelmalarını yumuşayana kadar sote edip ateşten alın.

Bir kasede yumurta ve yoğurdu çırpın. Unu ve suyuda ekleyerek topaksız bir kıvam elde edene kadar çıpmaya devam edin. Sonra yerelmalarının tenceresine ilave ederek pişirin.

Ateşten almadan 1 dakika önce tuzunu koyun. Tereyağını eritip, kırmızıbiber ve nane ekleyerek çorbanın üzerinde gezdirin ve sıcak olarak servis yapın.











 

ETLİ EKMEK (KONYA)

MALZEME:
Et (250 gr) 1,5 su bardağı su bardağı Domates 2 küçük baş
Soğan 2 küçük baş Yeşil biber 5 orta boy
Maydanoz 1/2 demet Tereyağı 1/2 çorba kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı Karabiber 1 çorba kaşığı
Un 4,5 su bardağı

YAPILIŞI:
Sebzeler ince ince doğranır ve kıymayla karıştırılır. Tereyağ konulur ve yoğrulur. Biberin yarısı bütün olarak üzerine konması için ayrılır. Mayalı hamur hazırlanır ve pide elle yayılır. Üzerine hazırlanan iç yayılır ve kızgın fırında pişirilir

 

 

balik_yeme__.jpg

Hamsi > Hamsi Buğulaması (45 Dakika)

Malzeme
- 1 kg hamsi balığı tuz
- taze çekilmiş karabiber
- 1 limon
- 300 gr (yaklaşık 1 su bardağı) konkase domates
- 150 gr (2 küçük) soğan (ince kıyılmış)
- 3 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
- 1 defne yaprağı
- 30 gr (2 çorba kaşığı) Sana

Hazırlanışı
Hazırlık
Temizlenmiş hamsi balıklarını düzgünce yan yana derin bir tavaya dizin.

Tavadaki balıkların üzerine konkase domatesi ve ince kıyılmış soğanı yayın.
Limon dilimlerini, maydanozu ve defne yaprağını üzerine yerleştirin.

Ana Yemek
Hamsi balıklarını temizleyip tuzlayın ve biberleyin. Hazırlık bölümünde gösterilen biçimde bir tavaya dizin. Limonun yarısının kabuğunu soyup dilimleyin, diğer yarısının suyunu sıkın.
Balıkların üzerine konkase domates, soğan, limon dilimleri, maydanoz ve defne yaprağını yerleştirin.

Sana'yı bir tavada eritin. Eritilmiş Sana'yı balıkların üzerinde gezdirin. Limon suyunu da dökün. Tavanın ağzını sıkı bir kapak veya alüminyum folyo ile sıkıca kapayıp ağır ateşte 10 dakika pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.
 

                                                  AFİYET OLSUN

 


 

 

 
 


                                      TÜM HAKKI AVŞAR KASABASINA AİTTİR